Kurkuma je začimba, ki izvira iz Indije. Pridobiva se iz rastline Curcuma longa in vsebuje celo vrsto mineralov in vitaminov, kot sta vitamina B6 in B3, ter na ta način znižuje raven homocisteina in preprečuje poškodbe žil.

Vsebuje tudi folno kislino, železo, kalij, mangan in veliko vlaknin, ščiti jetra pred strupi in kemikalijami ter tako čisti kri in prebavila. Vsebuje tudi esencialne omega-3 maščobne kisline. Glavna zdravilna učinkovina kurkume je kurkumin, ki deluje kot stimulant za jetra in žolčnik in ju spodbuja pri izločanju žolča, bilirubina in holesterola. Razstruplja jetra in izboljšuje njihovo delovanje. Poleg tega kurkuma uravnava presnovo in pospešuje prebavo, uporabljamo pa jo lahko tudi za dezinfekcijo ran in opeklin, saj deluje antiseptično in antibakterijsko. Kurkumin preprečuje tveganje za srčni napad, eterično olje kurkume pa topi žolčne kamne.

Tuji strokovnjaki ugotavljajo, da kurkuma blagodejno vpliva na bolnike z boleznijo zamaščenih jeter, imenovano fibroza. Obstajajo raziskave, ki dokazujejo, da je kurkuma močan antioksidant in kot takšna varuje črevesje pred prostimi radikali. Prosti radikali namreč poškodujejo celice DNK, zato kurkumin lahko prepreči širjenje spremenjenih celic po telesu. Kot je znano, kurkumin zavira in preprečuje raka jeter in želodca, kožnega raka, raka dojk in dvanajsternika ter zavira nastajanje novih rakavih celic, jih zaduši, ustavi njihovo rast in metastaze. Poleg tega lajša alergije in bolečine pri artritisu ter pomaga pri zdravljenju depresije. Kurkumin se nahaja tudi v ingverju.

Druga spojina kurkume, turmeron, spodbuja nastajanje novih nevronov ter tako spodbuja možgane pri njihovem obnavljanju in preprečuje možgansko kap, obenem pa ima ugoden vpliv na Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen. Pri uživanju kurkume morajo biti pazljivi tisti, ki imajo težave s trombociti, s strjevanjem krvi, saj kurkuma zmanjšuje lepljivost trombocitov. Uživanje kurkume ni primerno za nosečnice.

Kurkuma je glavna sestavina mešanice začimb curry, ki vsebuje 20 različnih začimb, mu daje tipično rumeno barvo in je zelo cenjena v Ayurvedski medicini. Kurkumo lahko uživamo s hrano, vendar je absorpcija večja, če jo uživamo skupaj z maščobami.

Več o izdelku Epavin, ki podpira funkcijo jeter in pomaga pri presnovnih motnjah ter vsebuje tudi kurkumo, si lahko preberete spodaj.