Zakaj laneno olje?

Je bogat vir esencialnih maščobnih kislin, ki so potrebne za ohranjanje zdravja, za ohranjanje celičnih struktur in tvorbo energije.

Je največji rastlinski vir omega 3 maščobnih kislin v naravi. Vsebuje tudi pomembne sestavine kot so fitosteroli, sistosterij in fosfolipidi.

Odličen vir dveh esencialnih maščobnih kislin:
nujno potrebnih maščobnih kislin, ki jih človeško telo ne more tvoriti samo, zato ju je treba zaužiti s hrano: linolne in linolenske kisline. Laneno olje vsebuje 50% - 60% linolenske (omega-3) in približno 17% linolne kisline (omega-6).

Vsebuje tudi skupino snovi fitoestrogenov, imenovanih lignani: antioksidanti, raziskave pa so pokazale, da naj bi imeli preventivne učinke pred pojavom rakavih obolenj.
Zaradi izredno visoke vsebnosti maščobnih kislin omega-3:
normalizacija razmerja med HDL in LDL holesterolom,
znižanje krvnega tlaka,
omilitev simptomov artritisa in osteoartritisa,
zmanjšanje možnosti pojava raka na prsih in raka črevesja,
zmanjšanje hitrosti rasti rakavih celic,
preventiva in pomoč pri depresiji, lajšanje vnetnih stanj in zmanjšanje simptomov Kronove bolezni.

Po receptu dr. Johanne Budwig, nemške biokemičarke, naj bi vsako jutro na tešče pojedli žlico hladno stiskanega, nerafiniranega olja ni sicer tako, da ga zmešamo v nemastno skuto.