Kaj je kefir?

Kefir prihaja iz Kavkaza, točno iz Tibeta, kjer ga tamkajšnje ljudstvo uporablja že stoletja.

V času nastajanja kefirja mikroorganizmi, ki smo jih dali v mleko začnejo razgrajati beljakovine v manjše enote, ki so za naše črevesje lažje razgradljive.
Da dobimo osvežilen in rahlo kisel napitek, potrebujemo posebne kefirjeve gobice ali zrnca, ki so podobna skupku mlečnega riža in so v simbiozi s kvasovkami in mlečnokislinskimi bakterijami. Če te gobice združimo z mlekom, nastane lažje alkoholno vrenje, kjer se mlečni sladkor razgradi v mlečna kislino, ogljikovo kislino in alkohol. Odvisno od temperature fermentacije se giblje vsebnost alkohola približno od 0,2 do največ 2 procenta.
Pri procesu vretja nastanejo nove pomembne snovi za naš prebavni trakt in tudi za naš imunski sistem: encimi, mlečna in ocetna kislina, ki pomagajo pri prebavi. Prisotni so tudi vitamini in minerali. Mlečnokislinske bakterije se ne nahajajo samo v uporabljenem mleku. Tako, da lahko kefir naredimo tudi iz kravjega, ovčjega ali kozjega mleka, lahko tudi iz mleka kobile.

Doma narejen kefir je probiotičen mlečnokislinki napitek, ki v večih pogledih deluje pozitivno na naše zdravje:
-niža raven holesterola,
-vzpodbuja imunski sistem,
-uravnava delovanje črevesja in izboljša prebavo,
-deluje kot naravni antibiotik,
-zmanjšuje inflamatorne bolezni kot so reuma in artritis,
-pomaga pri gastritisu in čiru na želodcu,
-izboljša funkcijo jeter in pomaga pri žolčnih kamnih,
-pomaga pri srčno-žilnih obolenjih
-znižuje sladkor v krvi in visok krvni tlak,
-niža raven holesterola,
-pomaga pri glivičnih obolenjih,
-ščiti telo pred alergijami in intoleranco.
Lahko ga naredimo tudi iz alternativnega mleka kot je riževo, kokosovo ali ovseno.